Doornveld, Hydepark en Von Gimborn

Het buiten dat er is, het buiten dat er ooit was en het buiten dat er nooit kwam

Op de grens van Driebergen-Rijsenburg en Doorn werd rond 1900 een aantal buitenplaatsen gebouwd. Het was destijds een afwisselend landschap: veel weilanden en bos en daartussen verrezen de buitenplaatsen.

De familie Kneppelhout had in 1848 al Kasteel Sterkenburg verworven, maar kocht meer buitenplaatsen en landgoederen in deze omgeving. In 1873 bouwde men Beukenrode (destijds Nieuw Sterkenburg genoemd) en in 1880 kocht de familie het tegenover liggende huis Doornveld. Hun landgoed liep tot aan de Arnhemsebovenweg in het noorden.

Het naburig landgoed was Hydepark dat vanaf eind 19e eeuw in handen was van de puissant rijke familie Van Loon. Hun huis was groots en modern, maar is in de Tweede Wereldoorlog geheel verloren gegaan. Op hun terrein liet het echtpaar van Loon voor hun oudste zoon Louis, buitenplaats La Forêt bouwen. De grond van de Van Loons liep door tot waar nu de A12 is: het gebied benoorden de Arnhemsebovenweg, (nu recreatiepark Het Grote Bos) behoorde ook daartoe. De erfscheiding tussen de grond van de familie Kneppelhout en Van Loon liep ongeveer langs de Broekweg.

Al wandelend door deze gebieden waant u zich in vroeger tijden en kunt u door uw wimpers misschien de jonge kinderen Van Loon op een van de rechte paden een wedstrijdje doen wie het hardst kon paardrijden…

Achter huis Doornveld, kocht Max von Gimborn een groot stuk land om zijn bijzondere bomenverzameling aan te leggen en op een later tijdstip een buitenhuis te bouwen. Door de crisisjaren hebben zijn plannen nooit geheel doorgang gevonden: de tuin en het bomenpark werden aangelegd, maar het huis werd nooit gebouwd.

Advertenties