Hindersteyn

Ridderhofstad Hindersteyn
Langbroekerdijk A 119
3947 BG Langbroek
http://www.hindersteyn.nl


Dronefilm van Hindersteyn, gefilmd door: Albert Speelman

De woontoren van Hindersteyn aan de Langbroekerwetering is omstreeks 1315 gebouwd door Hinder (Hendrik) van Wulven. De toren is al zeven eeuwen onveranderd gebleven en vormt nu het oude hart van de ridderhofstad. De ingang van de woontoren was hooggelegen in de noordgevel. Er liep een steile houten brug naar toe. De toren was slechts twee verdiepingen hoog; met zijn 13 meter, is hij lager dan de woontorens in de omgeving. Oorspronkelijk lag er om het gebouw een gracht, maar die is grotendeels gedempt.

In 1538 is Hindersteyn als ridderhofstad erkend. In 1647 zijn er woonvleugels naast en achter de woontoren gebouwd. Een nieuwe houten brug over de gracht leidde naar het woonhuis. Bij die verbouwing zijn ook kruiskozijnen en kloostervensters in de woontoren aangebracht. Op de tekening uit 1665 is de vervallen staat van de weergang op de toren te zien. Links op de tekening staat het poortgebouw en scharrelt het vee op de voorhof. Op de tekening uit 1740 is de weergang van de toren verwijderd en het schilddak van de toren is vervangen door een tentdak. Verder is te zien dat de houten brug is vervangen door een bakstenen boogbrug.

Toen Philip Julius baron van Zuylen van Nijevelt in 1841 het gebouw kocht, heeft hij het complex grondig laten verbouwen. De toren liet hij staan, maar de gracht werd gedempt en de brug, de voorburcht en het hoofdhuis werden gesloopt. Hij liet een nieuw woonhuis en poortgebouw annex koetshuis bouwen in neogotische stijl. In de trapgevel is aan de voorzijde van het huis nog het alliantiewapen te zien van Van Zuylen van Nijevelt en van zijn vrouw Frederike Maria van Bylandt. Ook de woontoren kreeg toen historiserende elementen: kantelen en spitsboogvensters in de stijl van het woonhuis. De tuin rondom het huis liet hij aanleggen in landschapsstijl.
In de 20e eeuw zijn de woonvleugels verhoogd en uitgebreid, maar in de jaren tachtig is het huis gerenoveerd en teruggebracht naar de staat van 1865.

Heden
Tegenwoordig wordt Hindersteyn particulier bewoond. De vernieuwde oranjerie van Hindersteyn wordt mede gebruikt voor feestelijke ontvangsten, huwelijksvoltrekkingen en vergaderingen. Het terrein rondom de ridderhofstad is bezienswaardig. Een collectie kuipplanten staat in de zomer opgesteld in het park. In de winter staan ze in de oranjerie. De boomgaard heeft 24 verschillende soorten appelbomen. In de kassen groeien druiven en zestien verschillende soorten vijgen. Een van de kassen op het terrein dateert uit 1845 en is de oudste vrijstaande ijzeren kas in Nederland. In de nissen van de slangenmuur heerst een microklimaat waardoor er fruit kan groeien dat normaal niet in ons land gedijt: perziken, abrikozen, nectarines en amandelen. Een loofgang (een berceau) deelt de moestuin in tweeën: aan de ene zijde liggen bloemperken en aan de andere zijde wordt groente, kruiden en zachtfruit verbouwd. In het kippenhok leeft een toom uilebaarden: één van de oudste Nederlandse kippenrassen. In 1995 is een doolhof aangelegd en ernaast is in het hoge gras een labyrint gemaaid.


Anoniem, Hindersteyn, 1665. Uit: Ridderhofstedenboek.


Hendrik de Winter, Hindersteyn, 1740.


Kaart van Weerdesteyn en Hindersteyn uit 1870.

Advertenties