Huis Doorn

Huis Doorn
Langbroekerweg 10
3941 MT Doorn
http://www.huisdoorn.nl


Dronefilm van Huis Doorn, gefilmd door: Albert Speelman

Huis Doorn is vooral bekend als de voormalige residentie van de Duitse ex-keizer Wilhelm II. Maar het huis heeft zijn wortels in de vroege middeleeuwen. Al in de negende eeuw wordt er melding gemaakt van een ‘villa Thorhem’. Deze hof werd bezit van de domproosdij van Utrecht, en rond 1200 werd het zelfs eigendom van de domproost zelf. Waarschijnlijk is eind 13e eeuw het eerste kasteel Doorn gebouwd. Dit was in eerste instantie een rechthoekig ommuurd terrein met torens op de hoeken. In de loop van de tijd werden er op de binnenplaats tegen de ringmuur aan verschillende woonvleugels opgetrokken.

 

Op 23 november 1635 werd Huis Doorn door het domkapittel verkocht aan Reynier van Golsteyn, die heel wat geld in het huis moest steken om het weer bewoonbaar te maken. Na verschillende eigenaren werd het huis in 1792 verkocht aan Wendela Eleonora ten Hove. Zij liet het huis door architect Abraham van der Hart (1747-1820) verbouwen tot een neoclassicistisch landhuis met een regelmatige U-vorm. Het park rondom het huis kreeg een Engelse landschapsstijl.


Kaart van Doorn met de Ridderhofstad Doorn uit 1792.
De oprijlaan leidde toen nog van de Gezichtslaan naar het huis (noord-zuid).

In 1919 werd Huis Doorn gekocht door keizer Wilhelm II die uit Duitsland gevlucht was. Eerst was hij ruim een jaar met zijn echtgenote en hofhouding te gast geweest bij graaf Bentinck op kasteel Amerongen. In Huis Doorn zou de keizer tot zijn dood blijven wonen. Met zijn vlucht uit Duitsland had de keizer 54 wagonladingen inboedel meegenomen. Hiermee richtte hij Huis Doorn in. Hij heeft het huis grondig laten renoveren en deels laten verbouwen. Het park werd aangepast, de ingang tot het terrein werd verplaatst naar de Langbroekerweg en daar verrees een groot poortgebouw. Dit werd ontworpen door architect H.A. Pothoven (1883-1970) in de stijl van de Hollandse renaissance. Het bureau van de hofmaarschalk, de wacht en vertrekken voor gasten van de keizer werden erin ondergebracht.

Heden
Na de dood van de keizer, in 1941, werd Huis Doorn een museum. De inrichting is afkomstig uit de oude keizerlijke paleizen in Berlijn en Potsdam. De garage van Wilhelm II is verbouwd tot tentoonstellingspaviljoen. Hier wordt de Nederlandse neutraliteit tijdens de Eerste Wereldoorlog belicht. Het park rondom het huis is interessant. Wilhelm werkte veel in het park. De tuin wordt momenteel gerenoveerd. Er is een opmerkelijke, ronde bakstenen duiventil op het terrein. De kromme eikenhouten staanders waarop de duiventil rust, waren oorspronkelijk baleinen van een walvis. Aanvankelijk had de duiventil een kleiner puntdak en kantelen boven op de muren. Wilhelm heeft de til laten verbouwen.


De gemetselde duiventoren uit de 19e eeuw.


Roelant Roghman, Huis Doorn, 1646-1647.


Jan de Beyer, Huis Doorn, 1750.


Het poortgebouw uit 1920-21.

Openingstijden
Museum Huis Doorn en het paviljoen Eerste Wereldoorlog:
Woensdag t/m vrijdag 13.00 – 17.00 uur
Zaterdag en zondag 12.00 – 17.00 uur
Maar ook als het museum gesloten is, kunt u van alles ontdekken op het terrein van Huis Doorn.

Advertenties