Huis te Maarn

Huis te Maarn
Amersfoortseweg 2A
3951 LB Maarn

In 1915 werd gestart met de bouw van het landhuis dat er nu nog staat. Het theehuis werd verplaatst naar de tennisbaan in het park en staat daar nog steeds. Architect Jan Stuyt (1868-1934) ontwierp het landhuis. Nadat ze een aantal schetsen had afgekeurd, koos het echtpaar voor een palladiaans ontwerp: een navolging van de villa’s van Andrea Palladio (1508-1580). Het landhuis heeft witgepleisterde muren en een halfronde porticus met vier kolossale ionische zuilen aan de achterzijde: een bouwstijl die ook aansluit bij de koloniale huizen in Amerika.

Oorspronkelijk had het huis een overstekende dakrand en een balustrade. Die bleek te zwaar en veroorzaakte scheuren in de muren. Stuyt ontwierp ook de bijgebouwen: de chauffeurswoning, een garage en paardenstal. In 1920 werd er een oranjerie aan toegevoegd. Het huis werd aanvankelijk gebruikt als zomerhuis, maar vanaf 1923 werd het permanent bewoond door de familie.

Heden
Na 1940 heeft het huis verschillende functies gehad: een kindertehuis, rusthuis en hotel. Sinds 1997 is het huis geschikt gemaakt voor dubbele bewoning. Kleinkinderen van het echtpaar Blijdenstein-van Heek wonen er momenteel. Het gebied is grotendeels opengesteld voor wandelaars, maar het terrein direct rondom het huis is privé.


Plattegrond van de benedenverdieping van Huis te Maarn.

Advertenties