Hydepark

Hydepark
Driebergsestraatweg 32-52
3941 ZX Doorn

90402_RP_F_2007_361_1.jpeg


Entree hoofdgebouw Hydepark, 1915.

De Amsterdamse bankier jonkheer Hendrik Maurits Jacob van Loon (1831-1901) kocht in 1885 een eenvoudig buitenverblijf op de Utrechtse Heuvelrug en het bijbehorende gebied van 140 hectare: Heidepark genaamd. De vorige eigenaren hadden het gebied al ontgonnen en er lag nu behalve heide, ook bos- en akkerland. Van Loon liet het huis dat nog maar 20 jaar eerder gebouwd was, slopen en bouwde er een voor die tijd zeer luxueus en groot buitenverblijf.

De vrouw des huizes, Louise van Loon-Borski, hield erg van Engeland en veranderde de naam van het landgoed in Hydepark. Het huis was in neorenaissancestijl gebouwd en van alle moderne gemakken voorzien: elektrische verlichting, telefoon, warm water en een moderne bad- en keukeninrichting. Er was een ‘biljartkamer in Moorse stijl, een laatgotische jachtkamer, een Louis XVI bibliotheek en ontvangstsalons in Louis XV-stijl’: aldus de architect Jean Nicolas Landré (1842-1910). Hij ontwierp niet alleen het hoofdhuis van 40 bij 20 meter, maar ook alle bijgebouwen op het terrein. Hier hoorde ook een eigen watertoren bij waarop de geel-zwarte familievlag werd gehesen wanneer de familie aanwezig was op het huis.


Een kaart van Hydepark uit 1910 waarop de tuinaanleg goed te zien is.


De Zwitserse brug die naar de overplaats van Hydepark leidde, z.j.


De grot met watervalletjes die dienst deed als tunnel onder de weg, z.j.

Rondom het huis werd door Hendrik Copijn (1842-1923) een tuin in late landschapsstijl aangelegd. Nieuw voor die tijd was dat er volwassen bomen met wortel en al aangeplant werden. Ze werden met paard en wagen naar Hydepark gebracht. In het park werd verder een hertenkamp aangelegd, een waterval en een vijver. Om de overplaats aan de andere zijde van de Oude Arnhemsebovenweg te bereiken, werden een brug en een tunnel gebouwd. De brug was gemaakt van imitatie boomstammen en de tunnel had de vorm van een grot. De resten van deze grottunnel zijn nog aanwezig, de brug is afgebroken toen de Oude Arnhemsebovenweg verlegd en verbreed werd.


De oranjerie van Hydepark, 2017.

De crisisjaren ’30 gingen niet onopgemerkt voorbij aan de familie van Loon. Het huis bleef wel in de familie, maar de stallen werden verkocht en het terrein werd in 1931 opengesteld voor publiek. Een toegangskaartje kon men bij de tuinbaas kopen voor 25 cent. In de oorlog heeft Hydepark zwaar te leiden gehad. Duitse soldaten namen het hoofdhuis in als hoofdkwartier. Tegen het einde van de oorlog, tijdens een feest van de bezetter, ontplofte de munitie die in de kelder van Hydepark opgeslagen lag. Snel daarna is het statige Hydepark gesloopt. Sinds 1951 is het landgoed in bezit van de Nederlandse Hervormde Kerk (later PKN) die er onlangs zorghotel en conferentiecentrum Nieuw Hydepark opende.

Heden
De belangrijkste bezienswaardigheid is de oranjerie met de bijbehorende stijltuin. Het is een eclectisch gebouw van Udelfanger zandsteen. Ook de parkaanleg en verschillende bijgebouwen op het terrein zijn bezienswaardig.


Een voormalige portierswoning, Driebergsestraatweg 34.

Langs de Driebergsestraatweg staan twee portierswoningen: een (nr. 34), gebouwd in chaletstijl met vakwerk en speklagen en ajour werk onder het dak. Een tweede portierswoning (nr. 52) is gebouwd in Franse renaissancestijl met natuurstenen omlijstingen van de vensters.

Op het terrein (open voor vrije wandeling tussen zonsopgang en zonsondergang) vindt u verder:
– Langhuisboerderij, schuren en stallen Driebergsestraatweg 48
– Tuinmanswoning Driebergsestraatweg 36
– Dienstwoning Driebergsestraatweg 38
– Koetshuis Driebergsestraatweg 46
– Tuinmanswoning Hydeparklaan 8
– De ijskelder bevindt zich in een kunstmatige heuvel aan de Hydeparklaan
– Tuinprieel en tuinhuisje van hout. Aan de houten staanders zitten de takken nog vast. De wanden zijn gemaakt van stammetjes en in keperverband geschikt.


De ijskelder van Hydepark, 2017.

Advertenties