Von Gimborn Arboretum

Von Gimborn Arboretum
Velperengh 13
3941 BZ Doorn
von gimborn
Entree Von Gimborn Arboretum, 2017

Max von Gimborn (1872-1964) was een fabrikant van penneninkt. Hij was afkomstig uit Emmerich. In 1907 richtte hij een inktfabriek op in Zevenaar waar hij ook zijn eerste bomentuin aanlegde. Deze naaldbomentuin bestaat nog steeds onder de naam ‘Gimbornhof’. Von Gimborn was een groot liefhebber van coniferen en rododendrons. Maar deze bomen en struiken gedijen beter op zandgrond. Daarom kocht hij in 1924 op de Heuvelrug 47 hectare grond en verhuisde zijn jonge bomenverzameling naar Doorn.
Aanvankelijk was het plan om ook op het terrein te gaan wonen. Maar door de crisisjaren moest hij zijn fabriek verkopen en is ook de villa nooit gebouwd. Op het terrein verzamelde hij verschillende soorten bomen: een arboretum. Helaas werd ook dit plan minder groots uitgevoerd dan aanvankelijk de bedoeling was. De tuinarchitect Gerard Bleeker (1852-1956), legde het park aan op 21 (dat is gelijk aan ongeveer 30 voetbalvelden) van de 47 hectare. Het park was deels in Engelse landschapsstijl maar er kwam ook een formele heidetuin. De overige 24 hectare verkocht Von Gimborn aan lokale boeren.


Kaart uit 1935 waarop de tuinaanleg van het arboretum te zien is.

Heden
Het Von Gimborn Arboretum kwam na de dood van Max in handen van de Universiteit Utrecht en werd gebruikt voor onderwijs- en onderzoeksdoeleinden. Tegenwoordig is het arboretum in bezit van de stichting Von Gimborn Arboretum. Inmiddels heeft het arboretum wereldfaam met meer dan 5.000 verschillende soorten bomen en struiken. De collectie omvat vooral veel esdoorns, coniferen en rododendrons die uitbundig bloeien van eind april tot begin juli. Verder zijn er bijzonder spectaculaire hemlocksparren en mammoetbomen (ook wel: reuzensequoia) van 35 meter hoog.
Er is een aparte kinderspeurtocht door het arboretum en een schelpenpad voor blinden en slechtzienden. Een bezoek aan de bijenstal is een aanrader: er worden daar tien carnica-bijenvolken gehouden.

Toegang
Dagelijks geopend, ook op zon- en feestdagen
april t/m oktober 9:00-19:00 uur
november t/m maart 10:00 – 16:00 uur
Volwassenen 6 euro p.p.
Kinderen t/m 12 jaar gratis

Advertenties