Wandeling Doornveld

Fiets- of wandeltocht 4 km.

Start- en eindpunt
Huis Doornveld
Driebergsestraatweg 27
3941 ZS Doorn

GPS coördinaten
Huis Doornveld: N 52 2.253, E 5 18.846
Historische Moestuin Bartiméus N 52 2.708, E 5 18.876
Oranjerie Hydepark N 52 2.82, E 5 18.25

 
Download hier het eerste deel van de rondwandeling in Google Maps.
Download hier het tweede deel van de rondwandeling in Google Maps.

Het middenstuk gaat door het bos daarbij heeft u voldoende aan onderstaande routebeschrijving: punt 4 t/m 15.

Routebeschrijving
1. Steek bij Doornveld de weg over en ga aan de overkant links. Eerste rechts: de Beukenrodelaan in.
2. Volg de Beukenrodelaan 600 meter: u gaat door het toegangshek landgoed Beukenrode op. Rechts ziet u Jachthuis Beukenrode liggen, links het witte speelhuisje: een speelplek voor de kinderen Kneppelhout.
3. Ga na de bijgebouwen aan uw linkerhand, bij de zwarte lantaarnpaal links het bospad op.
4. Ga rechtdoor, ook als de asfaltweg een fietspad wordt. Loop tot aan de Broekweg. Steek deze weg over en ga door het ijzeren hek het terrein van Bartiméus op.
5. Bij de zessprong gaat u rechtdoor. U houdt het weiland aan de linkerhand.
6. Volg dit pad tot voorbij de ingang van de Historische Moestuin Bartiméus (wanneer de tuin geopend is, kunt u die bezoeken; tevens theeschenkerij).
7. Voorbij de heuvel aan uw linkerhand, steekt u de Forêtweg over. U betreedt hier het woongebied van Bartiméus. U volgt het voet-/fietspad: de Achterhoeklaan.
8. Na het laatste rode huis aan uw linkerhand, gaat u het betegelde wandelpad links in. U volgt het pad ook als dit overgaat in asfalt.
9. U volgt het pad tot het ijzeren hek aan uw linkerhand. Ga door de poort in het hek. U betreedt het terrein van Nieuw Hydepark.
10. Ga na het hek direct linksaf het lange pad in. Bij de kruising met een ander bospad, ziet u aan uw linkerhand een houten huis, maar u gaat hier rechtsaf.
11. Aan het eind van het pad, gaat u links de geasfalteerde weg op. Vóór de parkeerplaatsen gaat u rechtsaf: aan uw rechterhand is een weiland met paarden en een stal.
12. Aan het eind van de grindweg annex parkeerplaats, begint een slingerpad dat leidt naar de oranjerie van het oude Hydepark.
13. Recht tegenover de oranjerie is een berceau.
14. Loop langs de vijver naar de oranjerie. Links van de oranjerie ligt tussen de bomen een heuvel waarin een ijskelder is gebouwd. Die ijskelder is er nog steeds. De watertoren op de heuvel, die het huis van kraanwater voorzag, is afgebroken.
15. Als u de ijskelder wilt bekijken, loopt u langs de oranjerie het pad links op richting de heuvel aan de linkerkant. Dan is na 10 meter een pad aan de linkerkant dat langs het weiland loopt, na ongeveer 30 meter in de heuvel is de ijskelder.
16. Tussen de heuvel en de oranjerie loopt een weg. Ga die weg in. Bij de T-splitsing na 200 meter, gaat u rechts. Volg deze weg 300 meter, naar de hoofduitgang van het park.
17. U ziet een portierswoning aan uw rechterhand. Dit pand heeft een luiklok en is gebouwd in de stijl van de Franse renaissance.
18. Ga linksaf de Driebergsestraatweg op. Volg de Driebergsestraatweg Onderweg passeert u de vijver waarachter het hoofdhuis heeft gestaan en verderop de tweede portierswoning in chaletstijl met klokkenstoel. Na 1 kilometer bent u weer terug bij Doornveld.
(eventueel combineert u deze rondwandeling met een bezoek aan het Von Gimborn Arboretum)

Advertenties